woensdag 31 augustus 2011

Herfst


Vandaag is het 31 augustus, volgens de kalender nog volop zomer. Maar morgen begint de meteorologische herfst. Dat klinkt bijzonder ingewikkeld, maar is het eigenlijk helemaal niet.
Volgens het KNMI, toch wel onze grootste raadgever op weergebied, is een andere naam voor meteorologisch klimatologisch en dat is al iets duidelijker.
Er was ooit in Duitsland, in 1780, een weerinstituut die deze seizoenen indeelde. De winter begint volgens hen dan ook op 1 december.
Best duidelijk en waarom houden we ons daar dan niet aan.
Heeft dat dan te maken met onze opvatting dat het allemaal met de zon en de maan te maken heeft?
En dat we alles willen kunnen beredeneren. De zon schijnt anders op de aarde dan in een ander deel van het jaar en daardoor is het in de zomer langer licht dan in de winter. De herfst die wij aanhouden heet de daarom ook de astronomische herfst. Gebaseerd op zon, maan en sterren.
Grappig is wel dat, overal ter wereld de eerste dag van de herfst en de eerste dag van de lente even lang duren.

Dat ook wereldwijd de seizoenen niet gelijk lopen, is misschien niet algemeen bekend: als op het Noordelijk Halfrond de herfst begint, begint op het Zuidelijk Halfrond de lente.
Begrijpen we meteen de mensen beter die in de winter naar zuiderlijker oorden verdwijnen.
Overwinteren heet dat dan. Volgens mij is een betere term "doorzomeren".

Zet ik nog even op een rijtje (mede dankzij wikipedia) wat voor leuks er allemaal te doen is in de herfst.
We kunnen prachtige wandelingen maken door het bos en over de hei.
Op 11 november kunnen de kinderen Sint Maarten lopen.
De zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan.
Op 14 november is Jeppe jarig.
En we vieren op vijf december de verjaardag van Sinterklaas.
We mogen weer heerlijk onze warme truien aan. Bij de verwarming zitten en heerlijk speculaas bakken. Alhoewel dat laatste ook best al op 31 augustus kan.

Er is in Nederland en Belgie bedacht, dat de wisseling van de seizoenen altijd op de eenentwintgste plaats vindt. Bij de herfst gaat het officieel niet op. De herfst is tot nu toe nog nooit op 21 september begonnen en tot 2020 zal dat ook nooit gebeuren. de herfst begint heel officieel en heel astronomisch op 23 september, alleen snoepen wij er een paar daagjes bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten